Hoe voorkom je verzuim op de werkvloer?

Als werkgever ben je gebaat bij gezond en fit personeel. Ziekteverzuim kost namelijk een hoop geld en is organisatorisch een drama. Wanneer een leraar van een basisschool bijvoorbeeld ziek is, dient er vervanging geregeld te worden. Daarom wil je als werkgever er zoveel mogelijk aan doen om ervoor te zorgen dat het personeel gezond, fit en gemotiveerd is. In deze blogs vertellen we je hoe je verzuim kunt voorkomen. 

Zorg voor een open bedrijfscultuur

Tegenwoordig liggen burn-outs snel op de loer. Mensen lijken drukker dan ooit, mede door de komst van de smartphone. Iedereen heeft het gevoel altijd maar bereikbaar te moeten zijn en tientallen telefoonmeldingen per dag kunnen ernstig bijdragen aan stress. Wanneer een werknemer een burnout heeft, kan het maar zo zijn dat hij of zij meer dan een jaar niet in staat is om te werken. Als werkgever is het daarom belangrijk om voor een open bedrijfscultuur te zorgen.

 Is er sprake van een te hoge werkdruk en durft de medewerker dit niet aan te geven? Of kampt de medewerker met lastige privé omstandigheden? Als werkgever wil je hier het liefst zo snel mogelijk van op de hoogte zijn. Wanneer er geen sprake is van een open bedrijfscultuur zal de medewerker in kwestie dit niet snel delen. Is er wél sprake van een open bedrijfscultuur? Dan zullen de meeste medewerkers aan de bel trekken wanneer de werkdruk te hoog ligt. Als werkgever kun je dan samen met de werknemer kijken naar een oplossing. 


Stimuleer een gezonde lunch 

Goede voeding is belangrijk voor o.a. het immuunsysteem. Maak het medewerkers binnen het bedrijf daarom makkelijk om gezond te eten. Zorg voor een gezonde lunch en laat dagelijks fruit bezorgen op het werk. 


Zorg voor een gezond binnenklimaat

Zitten de ramen potdicht en staat de verwarming te loeien? Medewerkers kunnen in dit geval snel last krijgen van hoofdpijn en zijn hierdoor minder productief. Zorg daarom voor een gezond binnenklimaat en check bij alle medewerkers of zij zich goed voelen. 

Zelf aan de slag als bedrijfsarts? 

Door bovenstaande tips op te volgen is verzuim te voorkomen. Toch zijn burnouts niet helemaal te voorkomen. Wil je mensen hier graag bij helpen? Neem dan eens een kijkje op co2work.nl. Hier vind je onder andere bedrijfsarts vacatures